Perele adevărate comori toamnei, sunt bogate în multe substanţe active de care organismul nostru are nevoie în această perioadă: conţin 80% apă, în rest fibre, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamine din complexul B, acid folic, enzime, antioxidanţi şi minerale precum zinc, sodiu, clor, calciu, magneziu, potasiu, cupru şi mangan.
În perioadele de suprasolicitare intelectuală sau în cazul asteniei, perele reprezintă o bună soluţie pentru reenergizare şi menţinerea tonusului cerebral. Perele conţin glucide, cu absorbţie lentă, care menţin glicemia pe mai multe ore de la ingestie. Cum principalul "combustibil" al creierului este glucoza, perele reprezintă o sursă excelentă de "dulce sănătos".
Gustoase şi zemoase, cu un conţinut mic de calorii, dar cu carbohidraţi de bună calitate, perele sunt indicate în curele de slăbire pe bază de fructe. De asemenea perele pot fi consumate şi dimineaţa, pe stomacul gol. Bogate în apă şi în fibre, perele pot fi considerate uşoare laxative natural, eficiente în combaterea constipaţiei şi detoxifierea colonului.
Perele conţin antioxidanţi puternici care combat radicalii liberi din organism. Fibrele conţinute de pere au rol în previnirea cancerului de colon. Acidul hidroxicinamic conţinut de pere este o substanţă care s-a dovedit a preveni cancerul la stomac.
Un pahar de suc de pere preparat cu blenderul, pentru a păstra şi pulpa fructului, este recomandat în cazul afecţiunilor orale şi a răcelilor (afte bucale, amigdalită, rinită, durere în gâat, tuse etc.). Dacă doriţi o băutură caldă, puteţi fierbe câteva mere pentru a obţine un compot, în care puteţi adauga suc de pere la temperatura camerei: la jumatate de cană cu compot fierbinte de mere se adaugă jumătate de cană cu suc de pere.
De asemenea perele sunt utile şi în cazul altor patologii inflamatorii, ca artritele, guta, boli de piele.
Nu deco