Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) că va vinde „majoritatea portofoliului“ de companii din subordinea Ministerului Economiei, se arată în scrisoarea de intenţie transmisă organizaţiei financiare internaţionale.
„Ne propunem să vindem majoritatea portofoliului de societăţi din subordinea Ministerului Economiei (...)“, potrivit documentului citat.
Premierul Victor Ponta a confirmat săptămâna trecută că Guvernul a adopatat forma finală a scrisorii de intenţie pentru acordul preventiv cu Fondul.
Din 2009 de când a semnat acordul de împrumut cu FMI, înţelegere continuată până în prezent şi încă cel puţin doi ani de aici înainte, guvernele României s-au angajat să facă privatizări, dar cele mai multe dintre ele sunt un eşec – fie privatizările demarate precum cele de la Oltchim sau CupruMin au eşuat, fie listările companiilor din energie au fost amânate.
Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate în acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian în cea a ministrului delegat pentru energie Constantin Niţă, care conduce Departamentul pentru Energie.
În urma transferului, Ministerul Economiei mai are participaţii integrale, majoritare sau minoritare, la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanică Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Şantierul Naval Mangalia, IAR Braşov, Romaero, Şantierul Naval 2 Mai.
Marile companii energetice, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara sau Electrica sunt controlate de Departamentul pentru Energie.
De asemenea, Departamentul pentru Energie deţine participaţii la Petrotrans, Termoelectrica, Compania Naţională a Uraniului, Minvest, Apele Minerale, Salrom, Societatea Naţională a Cărbunelui, CupruMin