România va inregistra un record al ultimilor trei ani din punct de vedere al producţiei de struguri şi de vin, care va ajunge la circa 4 milioane de hectolitri, cu cel puţin 20% mai mare decât anul trecut, potrivit datelor anunţate luni de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).
"Din datele preliminare furnizate de producătorii de vin, estimăm la nivel naţional o producţie cu cel puţin 20% mai mare faţă de anul precedent, respectiv peste 4 milioane de hectolitri de vin. Spre deosebire de anii precedenţi, nu s-au înregistrat importante manifestări extreme ale vremii, iarna a fost blândă, iar perioadele prelungite de insolaţie din acest an au permis acumulările de zaharuri în struguri necesare producerii vinurilor de calitate", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).
Potrivit sursei citate, în 2013, România va avea record al ultimilor trei ani din punct de vedere al producţiei de struguri şi de vin.
"Două sunt principalele motive care conduc la această concluzie, respectiv intrarea pe rod a noilor suprafeţe cultivate cu viţă de vie ca urmare a investiţiilor realizate prin Sapard şi Programul Naţional Suport pentru Sectorul Vitivinicol 2008 - 2013, circa 30.000 de hectare şi precipitaţiile bogate din parcursul acestui an, cu circa 15% mai mult decât anul precedent", a precizat Gheorghe.
Strugurii pentru vin se tranzacţionează în ţară în intervalul 0,8 - 1,2 lei/kg.
Românii consumă în prezent în jur de 22-25 de litri pe locuitor, în scădere de la 27 de litri în anii trecuţi, din cauza reducerii puterii de cumpărare, vinurile albe de consum fiind preferate de români în procent de 60%. Cu toate acestea, România rămâne în top zece consumatori mondiali de vin, din punct de vedere al consumului fiscalizat, chiar dacă a ieşit din topul primilor zece producători mondiali