Dezamãgire si supãrare pentru reprezentantii structurilor de sãnãtate din judet care, la sfârsitul sãptãmânii trecute, au participat, la Iasi, la o debatere publicã privind principalele legi ale reformei din sãnãtate. Ministrul Eugen Nicolãescu le-a transmis decidentilor locali din Sãnãtate cã nu sunt bani nici pentru spitale, nici pentru majorãri salariale. Mai mult, propunerile venite din salã au fost tratate cu sarcasm.
Ministrul Sãnãtãtii, Eugen Nicolãescu, a prezentat, la Iasi, pachetele legislative privind reforma în sãnãtate. La dezbatere au participat Mihaela Simona Polak, presedintele Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) Vaslui, Mihaela Vlada, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, managerii spitalelor din judet, dar si Daniela Clãtinci, liderul Sanitas Vaslui.
Simona Polak: «Balanta finantarii va înclina catre medicina de preventie»
“Ministrul a prezentat proiectul privind restructurarea si reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de crestere a veniturilor medicilor din unitãtile publice cu paturi, legea malpraxisului, proiectul de modificare a statutului spitalelor, principii si elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de bazã. Nu au fost discutii legate de CJAS decât la modul indirect, pentru cã noi suntem ordonatori de credite. Concluzia a fost cã, de anul viitor, balanta finantãrii va înclina cãtre medicina de preventie, punându-se accent pe serviciile oferite de medicina de familie si de ambulatoriile de specialitate”, a precizat Mihaela Simona Polak. “Au fost discutii legate de reforma în sãnãtate, ministrul sustinând aceleasi idei ca si în cadrul videonconferintelor care au fost pe aceastã temã. Ca noutate, în cazul medicilor de familie, ministrul Sãnãtãtii a anuntat cã acestia nu vor mai distribui cardul national de sãnãtate si cã au un rol important în medicina preventivã. În ce