Ca şi în anii trecuţi, sute de elevi din judeţul Vaslui vor învăţa în spaţii improprii, ce le vor pune viaţa în pericol, în ciuda promisiunilor făcute an de an de cei care au vrut voturile oamenilor.
Cu sigurnaţă, prima zi de şcoală va fi emoţionantă pentru toţi copii, însă, cei mai bucuroşi vor fi acei copii care învaţă în şcoli noi, cu săli de clasă mari şi curate. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre copii din trei comune vasluiene, pentru care începutul de an şcolar a însemnat dezamăgire.
Spre exemplu, la şcoala din satul Pădureani, comuna Oşeşti, cei aproape 70 de copii vor învâţa într-o casă construită acum 200 de ani din paiantă, care le pune viaţa în pericol celor mici, dar şi cadrelor didactice. La un cutremur mai mare de 6 grade pe scara Richter, clădirea se va transforma în ruine. Mai mult, elevii vor fi înghesuiţi în două cămăruţe şi vor fi nevoiţi să înveţe în două schimburi, deşi au o şcoală nouă începută în 2007 şi care este gata în proporţie de 90%. „La şcoala nouă mai avem de montat parchetul, tâmplăria şi centrala termică, dar nu mai avem banii necesari, adică 320.000 de lei. Am făcut adrese peste tot, inclusiv la Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar nu ne-a dat nimeni niciun răspuns. Nu cred că putem merge la infinit pe ideea că, aşa cum a rezistat 200 de ani, clădirea va mai sta în picioare şi de acum încolo, mai ales că suntem într-o zonă cu risc seismic ridicat“, a declarat Grigore Lefter, primarul comunei Oşeşti.
O situaţie asemnătoare am întâlnit şi la şcoala din Corni-Albeşti, acolo unde cei 275 de elevivor învăţa tot în spaţii improvizate. Ei vor merge la cursuri într-o şcoală veche şi într-o casă particulară unde au fost amenajate două săli de clasă. Ca şi în exemplul redat mai sus, paradoxal, şi în localitatea Corni-Albeşti s-au cheltuit 3, 5 milioane de lei pentru o şcoală nouă care mai necesită doar instalaţiile san