Localitatea suceveană Horodnic de Sus a devenit de câţiva ani de zile un punct de reper pe harta concursurilor ecvestre din România, datorită eforturilor depuse de iubitorii acestor animale nobile, uniţi în cluburi ecvestre de renume, dar şi a unui sport care începe să prindă tot mai mult teren – călăritul.
Tocmai de aceea, sâmbătă, terenul liber de lângă Hanul Voievozilor a fost cuprins de forfota pregătirilor pentru Finala Campionatului Naţional de Anduranţă, competiţie la care s-au înscris echipe din Miercurea Ciuc, Cluj, Bistriţa, Satu Mare şi Suceava.
Frumoşi cai, majoritatea descendenţi ai unor linii de Shagya arab, ori din încrucişarea altor rase de cai cu pur-sângele arab renumit pentru rezistenţa sa fizică la galop, erau etalaţi cu mândrie de cei care urmau să-i încalece în competiţie, apropierea dintre cal şi călăreţ fiind vizibilă din comportamentul lor.
La anumite intervale de timp, de obicei la câte o oră, se dă startul unei noi probe, fiecare cu nivel diferit de dificultate.
„Competiţiile se desfăşoară pe distanţe de la 30 km la 80 km. La start avem 26 de concurenţi cu vârste de la 10 la 40 de ani şi cu foarte bogată participare din partea cluburilor locale”, a precizat Ioan Banciu, unul dintre organizatorii celei de-a 6-a ediţii a concursului de anduranţă de la Horodnic de Sus.
Suceava a fost reprezentată în concurs atât de caii Direcţiei Silvice Suceava, cât şi de cei de la cluburile Cai de Legendă şi Forest Ecvestru - care au avut şi calitatea de organizator al competiţiei.
„Anduranţa constă în alergarea pe distanţe prestabilite, care trebuie parcurse cât mai repede, iar caii trebuie să se încadreze în anumiţi parametri fizici – să nu depăşească un anumit număr de bătăi ale inimii pe minut, un anumit puls, şi să nu prezinte nici un fel de răni sau să fie expuşi unor situaţii periculoase pentru sănătatea lor. E un t