Scris de Veronica Bursaşiu - Un proiect de act normativ vrea să transforme oraşele mici în comune.
25.000 de locuitori este pragul care desparte, din punct de vedere numeric, oraşul de sat.
Dacă se votează proiectul de lege prin care se redefineşte noţiunea de oraş şi de sat, Bihorul rămâne doar cu un oraş: Oradea. Pentru a face parte din spaţiul rural naţional unităţile administrativ-teritoriale trebuie să îndeplinească condiţii precum: proporţia gospodăriilor angajate în producţie să fie de minim 25%, şi să bifeze „mai puţin de jumătate din indicatori minimali cantitativi şi calitativi de dezvoltare urbană: 75% din locuinţe să fie racordare la instalaţii de alimentare cu apă, 55% din gospodării să aibă WC-urile în locuinţe, să aibă cel puţin 60% din străzi modernizate, să aibă canalizare pe străzi de cel puţin 50% ”, localitatea să fie prevăzută cu staţie de epurare şi reţea de hidranţi pentru stingerea incendiilor şi să aibă acces la un depozit de deşeuri controlat.
Aleşdul, Beiuşul, Marghita. Nucetul, Salonta, Săcuieni, Ştei , Valea lui Mihai şi Vaşcău sunt gata să-şi piardă statutul de oraşe. Un grup de parlamentar a iniţiat un proiect de lege prin care doresc să redefinească spaţiul rural naţional. Concret ei vor ca unitățile administrative-teritoriale cu mai puțin de 25.000 de locuitori să fie „degradate” și să fie incluse în rural. Ce urmăresc iniţiatorii? „Dezvoltarea echilibrată a teritoriului naţional, utilizarea maim eficientă a fondurilor europene, încurajarea diversificării economiei rurale, îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul rural”.
Un astfel de proiect de lege nu este la prima încercare de a fi trecut prin Parlament. În legislatura trecută senatorul PDL Nicolae Dobra, dorea o nouă configurare administrativ teritorială pentru a „reduce cheltuielile legate de plata salariilor angajaţilor din administraţiile locale pentru a stop