Statul român preferă să trateze bolile decât să le prevină. La doar un an de la demararea programului de screening de cancer de col uterin, vieţile a sute de femei sunt din nou în pericol. O investigaţie care a salvat anul acesta peste 1.000 de ieşence nu va mai fi făcută la Iaşi, din lipsă de bani. După Bacău şi Suceava, a venit rândul Iaşului să sisteze programul, demarat în anul 2012. Fără screening-ul gratuit de depistare a maladiei, multe femei recunosc că nu şi-ar permite să facă niciodată o investigaţie aprofundată. În scurt timp însă, speranţele acestora vor fi din nou spulberate, iar femeile vor mai afla la timp că suferă de cancer doar dacă vor avea bani pentru teste şi analize.
Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi nu mai are fonduri decât pentru o lună pentru susţinerea programului de screening. Toate speranţele erau legate de rectificarea bugetară. Aflat în vizită joi seara la IRO Iaşi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat conducerea unităţii că trebuie să-şi ia gândul de la acei bani. „Ne-a spus că la rectificarea bugetară nu sunt fonduri pentru ca programul de screening de cancer de col uterin să fie susţinut şi noi nu-l putem finanţa din fondurile proprii. Mai avem bani pentru o lună, maximum o lună jumătate, după care vom fi nevoiţi să-l sistăm. În acest caz, nu mai putem vorbi de o prevenţie a cancerului de col uterin, pentru că multe femei nu-şi vor permite să-şi facă analizele pe banii lor şi vor afla că sunt bolnave prea târziu“, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.
Vestea a provocat uimire, având în vedere că an de an ne menţinem în Uniunea Europeană pe primul loc la numărul de decese din cauza cancerului de col uterin. Anul trecut, la IRO se aflau în evidenţă 1.015 femei cu cancer de col uterin, iar 89 de cazuri erau noi. De la începutul anului 2013, în primele şase luni, din cele 1.06