Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Muzeul Unirii Alba Iulia prezintă expoziţia La hotarele Romei: daci, celţi, vandali. Expoziţia ce poate fi vizitată până în data de 30 septembrie a fost organizată de arheologul Marius Ardeleanu, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
Piesele celtice expuse sunt numeroase. Printre acestea se numără vasul cu torţi antropomorfe descoperit la Blandiana, din categoria recipientelor „kantharoi” danubiene, specifice civilizaţiilor celtice răsăritene, un veritabil unicat al artei celtice din Europa centrală şi sud-estică. Provenind tot din atelierele celţilor sunt piesele de armament celtice descoperite la Ciumeşti şi Pişcolţ (judeţul Satu Mare), coiful celtic descoperit la Silvas (judeţul Alba), piesele din mormântul „cu coif de pasăre” descoperit la Ciumeşti (a doua jumătate a secolului al III-lea – prima jumătate a secolului al II-lea î.Hr.): cnemide, vârf de suliţă, o cămaşă de zale fragmentară şi un castron bitronconic şi diferite piese ceramice de la Pişcolţ.
O monedă celtică de tip „călăreţ cu pasăre” de la Homoroade (judeţul Satu Mare), o monedă de la Şimleul Silvaniei, diferite piese de podoabă: fibule, mărgele din sticlă, catarame de curea, brăţări de mână şi de gleznă cu semiove, un colan din bronz, descoperite la Piatra Craivii (judeţul Alba) şi Pişcolţ completează piesele provenite din lumea celţilor. Piesele dacice sunt şi ele la fel de bine reprezentate. Sunt piese din mormântul dacic cu car de la Cugir (judeţul Alba): o psalie, un cuţit curb cu teacă, un vas de bronz, bucşe de car, o zăbală, ornamente din bronz pentru car şi un fragment dintr-o piesă de harnaşament din aur, obiecte reprezentative pentru elita războini