Fostul ministru al Transportului, liberalul Relu Fenechiu, a început să-şi pregătească apărarea pentru a scăpa de puşcărie. Chiar dacă recursul din dosarul „Transformatorul” nu a fost înregistrat încă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), avocaţii baronului ieşean au pornit războiul împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Raportul Gărzii Financiare Cluj, principala probă a dosarului în care Fenechiu a fost condamnat la închisoare cu executare de prima instanţă, este contestat într-un proces intentat, zilele trecute, de către firma fostului ministru, Fene Grup Iaşi, şi de fratele acestuia, Lucian Fenechiu, condamnat şi el în acelaşi dosar.
În acţiunea respectivă, consultată de reporterii „Adevărul”, avocaţii lui Fenechiu le cer judecătorilor ieşeni suspendarea raportului care a scos la iveală tranzacţiile dubioase cu transformatoare făcute de firmele lui Fenechiu. Dacă Tribunalul Iaşi îi va da câştig de cauză lui Fenechiu, dosarul „Transformatorul” poate lua o turnură diferită, existând posibilitatea ca acesta să fie trimis la prima instanţă pentru rejudecare sau chiar finalizat cu achitări.
Motivele invocate de fostul ministru
În acţiunea înregistrată la Tribunalul Iaşi, Lucian Fenechiu şi Fene Grup solicită suspendarea raportului din 21 iunie 2010 întocmit de inspectorii Marius But, Nicolae Horea şi Sevastian Popescu de la Garda Financiară Cluj.
Suspendarea raportului comisarilor clujeni ar ducea la piederea efectelor sale juridice şi, implicit, la eliminarea sa din materialul probator ce va fi luat în calcul de ÎCCJ la judecarea recursului. În cererea de chemare în judecată sunt invocate o serie de motive pentru care, spun apărătorii lui Fenechiu, respectivul act administrativ nu ar trebui luat în calcul. Printre viciile de care ar fi lovit materialul se numără faptul că reprezentanţii Gărzii Financiare Cluj nu ar fi