Reprezentanţii SC Mb Norus Biogaz au solicitat Consiliului Local Cordun să găsească variante pentru amplasamentul centralei termo-electrice. Investitorii germani nu au găsit soluţii pentru ca utilajele să respecte distanţa legală de 300 de metri faţă de locuinţe.
Proiectul de construire a unei centrale termo-electrice pe bază de biogaz la Roman are mari şanse să devină realitate, dar în altă locaţie. Firma SC Norus Biogaz, societate cu capital german, a obţinut autorizaţie de mediu pentru construirea unei centrale pe bază de biogaz pe strada Dumitru Mărtinaş, pe o suprafaţă de 4,2 hectare de teren, în intravilanul oraşului Roman, la graniţa cu intravilanul comunei Cordun. Locuitorii din zonă s-au opus, în mai multe rânduri, acestui proiect în valoare de 61 de milioane de lei, motivând că fabrica este prea aproape de locuinţele lor şi că există risc de poluare a mediului înconjurător.
După o nouă rundă de mediere, primarul comunei Cordun, Adrian Diaconu, spune că locuitorii nu se vor opune construcţiei fabricii dacă investitorii vor găsi soluţii pentru ca localnici să nu fie afectaţi. “La Consiliul Judeţean am avut o nouă şedinţă de mediere, pe care noi o apreciem ca foarte constructivă. Noi nu ne opunem acestei investiţii. Înţelegem că ea va crea locuri de muncă, ceea ce este foarte important. Compostul folosit la obţinerea biogazului intră la categoria deşeuri, iar conform legii acestea trebuie să fie la o distanţă de 300 de metri faţă de zonele locuite. Înţelegem că fluxul tehnologic nu poate fi schimbat, dar sperăm ca această distanţă să fie respectată în privinţa utilajelor amplasate în zonă. Cei de la Norus Biogaz ne-au promis că vor veni la noi cu proiectantul fabricii şi ne vor prezenta câteva soluţii. Dacă se va face acest lucru, atunci noi nu avem nimic împotriva acestei investiţii foarte importante pentru zona noastră”, a spus primarul Adrian