Un proiect legislativ al Guvernului
ar permite PMB să se îndatoreze peste
limita legală de 30%
În 2015, PMB va trebui să plătească 500 mil. euro, valoarea obligaţiunilor emise în 2005
Anul trecut, CGMB a aprobat demararea
procedurilor pentru obţinerea unui nou împrumut, de 800 mil. euro
Afrodita Cicovschi
Exceptarea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) de la rambursarea într-o singură tranşă a obligaţiunilor în valoare de 500 mil. euro, emise în 2005, cu scadenţă în 2015, ar putea crea un precedent periculos, care ar putea fi folosit de alte primării supraîndatorate, consideră Marius Bostan, senior partner al VMB Partners, subliniind însă şi latura pozitivă a acestui aspect, în cazul în care banii ce vor fi obţinuţi vor fi folosiţi pentru dezvoltarea unor proiecte în urma cărora municipalitatea va putea atrage mai multe fonduri.
Guvernul a elaborat un proiect de lege privind stabilirea unor măsuri de contractare şi/sau garantare de finanţări rambursabile de către Municipiul Bucureşti, al cărui articol unic prevede exceptarea PMB de la rambursarea într-o singură tranşă "atât a obligaţiunilor în valoare de 500 mil. euro, cât şi a celor care urmează a fi emise pentru refinanţarea împrumutului obligatar".
"Dacă s-a acordat o derogare în 2005, ar fi trebuit ca această derogare să fie pentru viitor, rambursarea fiind bullet peste 10 ani - deci au exceptat deja faptul că în 2015 depăşesc 30%. Dacă se doreşte contractarea unor împrumuturi care nu beneficiază de fonduri nerambursabile este necesară adoptarea acestui act normativ care să permită contractarea de alte finanţări rambursabile. De fapt nu neapărat limita de 30% este problema (deoarece ea poate fi rezolvată printr-o structură bună şi a fost deja exceptată), ci posibilitatea de a lua împrumut pentru alte proiecte decât cele europene", a declarat Mariu