Termenele de un an pentru distrugerea arsenalului chimic militar sirian şi de două luni pentru trimiterea unor experţi în Siria, prevăzute în acordul americano-rus încheiat sâmbătă la Geneva, sunt privite cu scepticism de către unii experţi.
"Nu cred în distrugerea arsenalului chimic sirian la orizontul lui noiembrie 2014, ţinând cont de războiul civil" din ţară, apreciază Olivier Lepick, un specialist din cadrul Fundaţiei pentru Cercetare Strategică, cu sediul la Paris.
"Pare întru totul fantezist. Pe timp de pace ar fi necesari mai mulţi ani. Siria nu are nicio infrastructură pentru distrugerea armelor chimice. Este necesară construirea unei instalaţii, în valoare, fără îndoială, de câteva sute de milioane de dolari", continuă el.
Expertul afirmă că Statele Unite şi Rusia încă nu au terminat de distrus propriile stocuri, de 30.000 şi, respectiv, 40.000 de tone în opinia sa, în contextul în care au investit miliarde de dolari începând de la mijlocul anilor '90, cu scopul de a se conforma Convenţiei din 1993 care le interzice.
Statele Unite şi Rusia evaluează amândouă stocul sirian la aproximativ 1.000 de tone. Damascul are la dispoziţie o săptămână pentru a preda lista armelor de care dispune.
Inspectori urmează, ulterior, să efectueze o vizită în Siria, cu scopul de a verifica procesul de dezmembrare, potrivit unui acord încheiat la Geneva de către şefii diplomaţiilor americană John Kerry şi rusă Serghei Lavrov.
Ar urma să fie vorba despre inspectori din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care pregătesc o "foaie de parcurs" pentru misiuni în Siria, potrivit unui comunicat emis de această organizaţie cu sediul la Haga.
Artizanii acordului de la Geneva - Statele Unite şi Rusia - nu pot să impună terme-limită pe care le prevede acordul, afirmă Jean-Pascal Zanders, un expert în armament chimic.