Senatorul PNL Ioan Ghişe, unul dintre parlamentarii care au atacat la CC legea privind eutanasierea câinilor comunitari nerevendicaţi, a declarat, luni, că actul nu respectă principiul bicameralismului şi riscă să fie atacat în justiţie după ce produce efecte, transmite corespondentul Mediafax.
"Este o chestiune de principiu legată de faptul că, prin decizia numărul 1 din ianuarie 2012, Curtea Costituţională s-a pronunţat că e neconstituţional ca într-una dintre Camerele Parlamentului să se dea o soluţie diametral opusă faţă de soluţia dată de cealaltă Cameră. E nevoie de un control de constituţionalitate. Facem distincţie între soluţia administrativă şi constituţionalitatea textului de lege. Trebuie să suporte un control de constituţionalitate, altfel riscă să fie atacată în justiţie, după ce s-au produs nişte efecte mai mult sau mai puţin fericite", a spus Ghişe.
Cu privire la criticile de neconstituţionalitate, autorii obiecţiei apreciază că dispoziţiile legale criticate încalcă Constituţia, deoarce a fost încălcat principiul bicameralismului.
"Mai există un aspect, cel legat de demnitatea umană, dar acesta este mai subiectiv şi mai interpretabil. Principala problemă este legată de consecvenţa constituţionalităţii unei soluţii date de Curtea Costituţională prin decizia numărul 1 din ianuarie 2012", a spus Ghişe.
Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice cu excepţia UDMR au atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege care prevede eutanasierea în termen de 14 zile a câinilor comunitari care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.
Printre semnatarii documentului prin care este invocată neconstituţionalitatea propunerii legislative pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor şi a altor animale se numără parlamerntarii Călin Popescu Tăriceanu, H