Sumele care vor fi decontate lunar de Ministerul Educaţiei pentru elevii navetişti acoperă doar o treime din costul abonamentelor. Abonamentele lunare propuse de transportatori sunt de trei ori mai scumpe.
Cu banii pe care îi primesc de la Ministerul Educaţiei pentru abonamente, elevii navetişti ar putea ajunge la şcoală cel mult zece zile pe lună. Ca să nu aibă absenţe, ar trebui să scoată din buzunar mai mult de jumătate din banii care le trebuie pentru a face naveta la liceu la oraş. Ministerul Educaţiei a anunţat plafonarea sumelor care vor fi decontate în acest an şcolar, în funcţie de distanţa pentru care a fost emis abonamentul. Astfel, indiferent cât are de plătit elevul, pe o distanţă de trei kilometri nu vor fi decontaţi mai mult de 26 de lei, pentru patru kilometri se decontează 28 de lei, pentru cinci kilometri se decontează lunar 30 de lei, la sumă adăugându-se câte doi lei pe fiecare kilometru. Suma maximă decontată de guvern este de 120 de lei pentru naveta pe un drum de 50 de kilometri.
Abonamentele sunt, însă, de trei ori mai scumpe. De exemplu, un abonament pe şase kilometri emis de firma Prystil, unul din cei mai importanţi operatori de transport în comun din zona Roman, costă 110 lei pe lună. Un abonament pentru distanţe cuprinse între 7 şi 10 kilometri costă 125 de lei, la fel ca şi cel pentru distanţele de 14 şi 15 kilometri, pentru care Ministerul Educaţiei decontează 48, respectiv 50 de lei. Cel mai scump abonament emis de Prystil este pe distanţa de 38 de kilometri şi costă 240 de lei, dublu faţă de suma decontată de Ministerul Educaţiei pentru 50 de kilometri. “Noi nu putem face reduceri de preţ la abonamente. Pentru a evita aglomeraţia, elevii beneficiază, însă, de curse speciale, pe fiecare traseu, atât dimineaţa, în jurul orei 8, cât şi la încheierea cursurilor. Aceste autobuze circulă în perioada anului şcolar”, a spus Ion