Peste 3 milioane de elevi şi preşcolari încep astăzi noul an şcolar. Mulţi dintre ei vor învăţa însă în şcoli sau grădiniţe care nu au autorizaţie de funcţionare.
Aproximativ 10% dintre unităţile de învăţământ ar trebui să rămână închise pentru că nu au primit avizul sanitar. Unele, pentru că nu au toaleta în curte, altele, pentru că nu au medici. Cele mai multe, pentru că stau să cadă peste elevi.
Cu toate acestea, se va face şi anul acesta un compromis, iar şcolile îşi vor primi elevii. Ministrul Educaţiei nu a vrut să spună câte instituţii de învăţământ încep anul fără avizul sanitar de funcţionare.
Mii de elevi vor începe noul an în şcoli care nu ar avea dreptul să funcţioneze. Una dintre ele este Şcoala Generală din comuna orădeană Ghiorac, care nu a primit avizul sanitar pentru că are toaleta în curte şi chiuveta în clasă, lângă bănci.
În timp ce autorităţile ridică din umeri, copiii vor fi nevoiţi să se mulţumească cu ceea ce au.
Şi în Capitală peste 30 de şcoli sunt în renovare. Alte zeci, nu au primit aviz de funcţionare pentru că imobilele sunt nereabilitate, cu infiltraţii sau pentru că nu au toalete suficiente.
La Focşani, o şcoală are doar două toalete la 900 de elevi. Oficialii nu văd însă problema.
În timp ce unele şcoli stau să cadă peste elevi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud cheltuieşte zeci de mii de euro pentru o singură toaletă de 120 de metri pătraţi, a şcolii din satul Dobric. Pentru că a primit, însă, doar 40.000 de euro din valoarea contractului, constructorul a sistat lucrările.
Până când se va rezolva problema banilor, toaletele deja existente vor fi folosite cu toate că nu au apă, au explicat oficialii locali. Abia din primăvară vor căuta soluţii pentru racordarea toaletelor la reţeaua de apă.
Citeşte mai multe