Torţionarii condamnaţi definitiv pentru faptele comise în perioada 1945-1989 vor fi obligaţi să plătească victimelor despăgubiri între 25% şi 50% din venitul lor lunar, durata plăţii acestora urmând să nu fie mai mică de doi ani, prevede un proiect de lege lansat în dezbatere publică de MJ.
Proiectul de lege - lansat în dezbatere publică, luni, de Ministerul Justiţiei - are ca obiect stabilirea plăţii unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945
Prin acest proiect, se propune instituirea unei sancţiuni pecuniare, cu titlu de despăgubire, complementară sancţiunii penale, care să fie plătită lunar de persoanele condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, indiferent de forma de participaţie penală, care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală sau producerea unei dureri ori suferinţe puternice, fizice ori psihice persoanelor persecutate de regimul totalitar comunist.
În acest sens, explică MJ, a fost prevăzută constituirea unui fond destinat plăţii drepturilor cuvenite, potrivit legii, persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la 6 martie 1945, fond ce va fi alimentat din sumele plătite cu titlu de despăgubire de către foştii torţionari, condamnaţi definitiv. Fondul este gestionat de Ministerul Muncii, Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, iar hotărârea definitivă de condamnare se comunică acestuia de către instanţa de executare.
Proiectul prevede că despăgubirea se stabileşte de către instanţa de judecată, prin hotărârea de condamnare a persoanei vinovate. Prin hotărârea de condamnare instanţa de judecată stabileşte durata pentru care se dispune plata despăgubirii, precum şi cuantumul lunar al de