Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat un studiu comparativ privind berile cu diferite arome de fructe, un segment dinamic şi proaspăt, aflat într-o continuă creştere. În cadrul studiului au fost analizate etichetele a 23 de produse aparţinând marilor producători de pe piaţa românească.
Potrivit cercetării, desfăşurată în perioada iulie - august 2013, conţinutul de alcool în cazul acestor beri variază între 0,02 şi 5,9%, în timp ce conţinutul de bere variază între 20 - 58%. Astfel, din totalul produselor analizate, 8,6% au un conţinut de bere de 40%. Un procent de 13% din produsele analizate au un conţinut de bere de 50%, iar 17,3% din produsele supuse analizei au un conţinut de bere de 37%. De asemenea, 34,7% din produse nu au specificat pe etichetă conţinutul de bere. Conform cercetării, conţinutul de limonadă sau băutură răcoritoare variază între 42% şi 80%.
În urma studiului, în funcţie de conţinutul de limonadă sau băutură răcoritoare a reieşit că 13% din produsele analizate au un conţinut de limonadă sau băutură răcoritoare de 50 % şi că 17 % din produsele analizate au un conţinut de limonadă sau băutura răcoritoare de 63 %. În acelaşi timp, 43% din produsele analizate nu au specificat pe etichetă conţinutul de limonadă sau băutură răcoritoare.
E-urile, omniprezente în berile cu arome
Berile cu lămâie nu sunt lipsite de E-uri, ba din contră. Unul dintre cele mai periculoase este E104, un colorant artificial, care poate fi regăsit în berile cu arome de fructe. „E 104 este un colorant artificial, sub formă de sare de sodiu. Nu numai că este un cărăuş ascuns de sare în organism, dar, poate provoca atacuri de astm, dermatite sau ADHD persoanelor sensibile la substanţă”, spun specialiştii.
În plus, zahărul este şi el prezent în cantităţi mari, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătate. S