Şoferii şi pasagerii care au uitat să-şi cupleze centurile de siguranţă au fost amendaţi de poliţişti. În perioada 9-15 septembrie, oamenii legii au desfăşurat acţiuni ce au avut drept scop identificarea şoferilor şi pasagerilor care nu-şi cuplează centura de siguranţă. Comisarul şef Viorel Gheorghe, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Vrancea, ne-a declarat că acţiunea s-a desfăşurat pe raza întregului judeţ, la ea participând inclusiv poliţiştii de la posturile de poliţie şi cei de la secţiile de poliţie de pe raza judeţului.
În cele şapte zile de acţiune, oamenii legii au aplicat 1.075 de sancţiuni contravenţionale şoferilor şi pasagerilor care nu aveau cuplate centurile de siguranţă. Potrivit poliţiştilor, 11 părinţi, care plecaseră la drum cu tot cu copil, nu aveau în maşini scaunul special pentru acesta, fiind traşi la răspundere. Oamenii legii au mai aplicat 77 de amenzi unor şoferi care vorbeau la telefon în timp ce se aflau în trafic.
Oamenii legii spun că neutilizarea centurii de siguranţă constituie unul dintre principalii factori care duc la pierderea de vieţi omeneşti, în cazul unui accident rutier. Chiar şi la o viteză mică, persoanele care nu poartă centura pot fi aruncate în afara autoturismului, prin geamuri, cu o forţă de 30 de ori mai mare decât greutatea proprie. La asta se adaugă traumatismele care pot fi suferite în interiorul maşinii.
Centura, împreună cu tetierele şi airbagurile, sunt menite ca în cazul unei coliziuni frontale, laterale, din spate sau a unei răsturnări, să asigure o poziţie fixă între scaune conducătorului auto şi ocupanţilor, astfel încât leziunile produse, în special la nivelul capului şi coloanei vertebrale, să fie evitate. Poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi să nu se bazeze pe faptul că au o maşină ultra performantă, cu airbaguri superioare, căci acestea nu se vor declanşa dacă centura de siguranţă n