Expertul economic Natan Garştea susţine într-o postare pe blogul său că printr-o decizie a unor funcţionari statul, ca acţionar majoritar, a decis mai întîi să majoreze capitalul la bancă cu preţul de 5 lei pentru o acţiune. Apoi aceleaşi persoane, au decis că statul nu poate participa la această emisiune suplimentară.
Economistul se întreabă în postarea de pe blog cine a decis ca statul să nu participe la majorarea de acţiuni de la Banca de Economii.
"Cuiva i-a mers, şi a obţinut la preţul de 80 milioane lei active cu valoare intrinsecă de aproape 600 milioane lei. Păcat că şi statul nostru nu a participat la această haleavă, avea să-şi consolideze poziţia şi să-şi mărească cu mult valoarea activelor deţinute. Dar pe mine nici nu asta mă deranjează.
Problema cea mare este că în urma plasării acţiunilor noi la un preţ mai mic decât valoarea celor vechi, valoarea tuturor acţiunilor a scăzut. Numărul de acţiuni creşte, însă activele nete nu cresc proporţional.
Ca urmare, după emisiunea făcută la preţul de 5 lei pentru acţiune, valoarea intrinsecă a acţiunilor a scăzut de la 37,21 lei pentru o acţiune la valoarea de 24,11 lei pentru o acţiune. Nu numai acţiunile din noua emisie, ci toate acţiunile s-au ieftinit. Astfel, acţiunile statului care anterior aveau valoare de 490 milioane de lei, acum costă doar 317 milioane de lei. Valoarea activelor statului a fost diminuată în urma acestei operaţiuni cu 172,6 milioane lei. Şi persoanele care au aprobat decizia de a petrece această emisiune suplimentară, puteau foarte simplu să calculeze aceasta pierdere - e o chestie elementară în finanţe“, mai afirmă economistul Natan Garştea.