În urma negocierilor finalizate sâmbătă, Secretarul de Stat american John Kerry și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au ajuns la un acord privind distrugerea sau îndepărtarea armelor chimice ale Siriei, proces ce ar trebui finalizat până la jumătatea anului 2014.
Kerry a afirmat că regimul Bashar al-Assad trebuie să prezinte, în maxim o săptămână, informații exacte despre arsenalul chimic pe care îl deține, urmând ca inspecțiile internaționale pe teritoriul sirian să înceapă cel târziu în luna noiembrie, transmite CNN.
În mod tradițional, Damascul are depozitate arsenalele sale chimice și biologice în câteva locații mari, din vestul țării. Însă, conform unor oficiali americani și din Orientul Mijlociu, o grupare militară siriană de elită – Unitatea 450, a dispersat stocurile de arme de distrugere în masă în peste 50 de locații din Siria, pentru a fi mai greu de depistat, relatează Wall Street Journal. În plus, Generalul Salim Idris, şeful Consiliului Militar Suprem al opoziţiei siriene, a declarat că regimul Bashar al-Assad a început să transporte o parte a arsenalului chimic în Liban şi în Irak, pentru a împiedica distrugerea acestor arme şi pentru a scăpa de eventualele inspecţii, precizează România Liberă.
Experții avertizează că distrugerea armelor chimice siriene va reprezenta un proces dificil, mai ales că acesta urmează să se desfășoare pe fondul unui război civil violent. Pentru distrugerea arsenalului sirian, se impune construirea a zeci de instalații noi, proces ce va dura zece ani, dacă nu chiar mai mult, transmite România Liberă. Având în vedere că arsenalul chimic a fost dispersat în zeci de locații diferite, pentru localizarea acestuia va fi nevoie și de cooperarea totală și deplină a regimului de la Damasc, pe care nimeni nu o poate garanta.
După ce sunt localizate și este preluat controlul asupra tuturor depozitel