La Paris, Adunarea Naţională dă votul final astăzi proiectului legii de moralizare a vieţii şi clasei politice. Legea e un răspuns al guvernului după recentul scandal în care a fost implicat fostul ministru al bugetului Jérôme Cahuzac, acuzat de fapte de corupţie.
Noua lege obligă la depunerea de declaraţii de avere şi de interese pentru aproximativ 9.000 de politicieni şi aleşi locali. În afară de parlamentari, obligaţia depunerii declaraţiilor îi va privi şi pe primarii marilor oraşe, consilierii regionali, consilierii prezidenţiali şi membri guvernelor. Controlul va fi asigurat de către o instituţie ce va fi înfiinţată în curând – Înalta autoritate pentru transparenţa vieţii publice.
E adevărat că ideea nu bucură pe toată lumea. O mare parte a aleşilor Uniunii pentru Mişcarea Populară, de opoziţie, spun că noua lege ar fi “o atingere adusă dreptului la viaţă privată” şi ar putea da naştere la abuzuri. De altfel, legea conţine o măsură de protejare a aşa numiţilor “avertizori”, persoane care pot semnala conflictul de interese. Această prevedere este denunţată de politicienii de dreapta, dar şi de radicalii de stânga, fiind catalogată drept o încurajare a delaţiunii.
Să amintim de la ce a plecat această iniţiativă. Jérôme Cahuzac, fost ministru al bugetului, a recunoscut în primăvară că avea un cont secret în Elveţia, în care deţinea circa 600.000 euro, cont pe care însă nu îl declarase.
Declaraţiile sale tardive şi atacurile opoziţiei au dus la demisia sa, o lovitură pentru socialişti. Imediat, guvernul a anunţat că va propune o lege care să îi oblige pe parlamentari să îşi declare averile şi care ar introduce penalităţi mai dure pentru evaziune fiscală.
Deputaţii francezi mai discută astăzi şi textul legii de luptă împotriva evaziunii fiscale, fără însă ca procesul legislativ să se încheie acum.
La Paris, Adunarea Na