Preşedintele Traian Băsescu spune că România ar putea păstra tot aurul de la Roşia Montană, dacă s-ar exploata: l-ar cumpăra Banca Naţională şi l-ar pune în rezervă. Ar fi bine ca BNR să cumpere acest aur? Şi care ar fi efectele.
În discursul de aseară, preşedintele României a adus în discuţie şi problema exploatării de la Roşia Montană. Băsescu spune că, în situaţia ipotetică în care canadienii de la Gabriel Resources ar începe exploatarea, aurul rezultat nu ar trebui să părăsească ţara, ci ar putea fi cumpărat de stat, prin Banca Naţională a României, prin emisiune monetară.
“Avem o rezervă de circa 36 de miliarde de euro, cu tot cu aur, din care avem şi valoarea a 103 tone de aur. Nu ne opreşte nimeni ca în loc de euro şi dolari să ne mărim rezerva în aur, dar nu ne opreşte absolut nimeni! Şi într-un mod extrem de convenabil! Adică, în momentul în care Banca Naţională ar achiziţiona aur, ar face emisiune de lei, la fel cum atunci când cumpără euro face emisiune de lei, la fel ca atunci când ia bani de la Ministerul de Finanţe, bani europeni, pe care îi utilizăm în construcţii de drumuri, de ştiu eu ce alte proiecte, Banca Naţională primeşte euro şi în baza sumei primite face emisiune de lei (…) Primul cumpărător poate fi Banca Naţională a României prin emisiune de lei, repet, nu prin taxe de la populaţie, nu din bani de la bugetul de stat, nu din nimic”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
Estimările arată că din zăcămintele de la Roşia Montană s-ar putea recupera 300 de tone de aur. Achiziţia acestui aur de către BNR ar duce rezervele totale la 400 de tone, echivalentul a aproximativ 14 miliarde de euro, la nivelul preţurilor actuale. Pentru comparaţie, masa monetară în sens restrâns (M1), care include numerarul în circulaţie şi depozitele overnight este de 20,4 miliarde de euro (92 de miliarde de lei).
Isărescu are rezerve faţă de re