Compania Nationala a Uraniului (CNU) a supus dezbaterii publice un raport privind impactul de mediu asupra unui nou proiect care vizeaza construirea unei uzine de preparare a minereului uranifer in localitaea Feldioara, judetul Brasov. Trebuie precizat ca acolo exista deja o platforma pe care se prelucreaza minereul de uraniu (Uzinele R si E). Noua investiţie va avea o capacitate anuală de prelucrare proiectată de 80.000 – 120.000 tone minereu uranifer. Reamintim caCNU intentioneaza sa investeasca si intr-o noua exploatare- zacamantul uranifer Promatar 1, Primatar 2, Bradu, Prisecani si Zona 3, in judetul Neamt.
"Realizarea obiectivului presupune executarea de lucrări de construcţie a unităţilor de producţie, lucrări de montaj a instalaţiilor, utilajelor şi echipamentelor prevăzute în fluxul tehnologic de preparare a minereului de uraniu. Totodată se vor executa şi lucrări de construcţie a unui sediu cu destinaţie social – administrativă, precum şi o serie de edificii cu caracter gospodăresc (remiza PSI, secţia de reactivi chimici, rezervoare apă industrială, etc.)", se arata intr-un rezumat al raportului la studiul de mediu asupra noii uzine de preparare a minereului de uraniu. Vezi documentul atasat.
Potrivit acestuia, in ciuda reculului mondial al energeticii nucleare, urmare a accidentului de la Fukushima (Japonia) de la începutul anului 2011, acest sector va continua să se dezvolte, argumentul suprem fiind raportul favorabil investiţie/producţie (rezultat), mai ales în perspectiva creşterii semnificative a cererii mondiale de electricitate.
Previziunile referitoare la construcţia de centrale nucleare arată că cererea de uraniu la nivel mondial va creşte de 4 ori în următorii 10 ani, mai sustine CNU.
Compania Naţională a Uraniului S.A. este singurul furnizor din România de
pulbere sinterizabilă de UO2 care constitu