Torţionarul Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost citat de procurori pentru a se prezenta marţi la Parchetul General, după ce săptămâna trecută a transmis printr-un avocat că nu se poate prezenta la audieri din cauza unor probleme de sănătate în urma cărora a fost necesară internarea în spital.
Pe 3 septembrie, Alexandru Vişinescu a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte pentru săvârşirea infracţiunii de genocid.
Pe 9 septembrie, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, a declarat că nu se pune problema prescrierii faptelor de care este acuzat torţionarul Alexandru Vişinescu. Niţu a arătat că dacă ar fi existat această situaţie, nu s-ar fi ajuns la măsura începerii urmăririi penale.
„La prima vedere nu se pune problema prescrierii pentru că dacă s-ar fi pus din start (...) nu s-ar fi ajuns la măsura începerii urmăririi penale. Bineînţeles că în cursul investigaţiilor, în cursul urmării penale, pot apărea mai multe excepţii de natură procesuală şi atunci le vom examina pe fiecare în parte”, a explicat procurorul general al României.
Legat de acuzarea unei persoane de genocid, pentru prima oară după Revoluţie, Niţu a ţinut să precizeze că există o diferenţă între a pune sub învinuire şi a pune în mişcare acţiunea penală.
Acuzaţiile care i se aduc torţionarului
Torţionarul Alexandru Vişinescu (88 de ani) este urmărit penal pentru genocid. Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963, este acuzat că i-ar supus pe deţinuţii politici la bătăi şi alte violenţe, i-ar fi lipsit de hrană şi medicamente. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în penitenciarul condus de Vişinescu se numără şi Ion Mihalache.
Dacă va fi găsit vinovat, Vişinescu riscă închisoarea pe viaţă. Pe 30 iulie, Institutul