Mafiile locale care au puit după 1990 în oraşele şi comunele din România au opus o teribilă rezistenţă la tot ceea ce venea nou dacă „noul”, în ciuda faptului că avea un rol în dezvoltarea comunităţii, nu cotiza cu nimic în contul unor interese meschine. Este cazul unui om de afaceri din Bucureşti care a vrut să-şi deschidă o afacere cu fonduri europene la Coloneşti, dar care, purtat de la Ana la Caiafa, minţit şi păcălit de autorităţi ani la rând, aproape că a ajuns sărac după ce a fost pus să cheltuie în stânga şi-n dreapta o grămadă de bani.
Viorel Giurescu s-a născut la Coloneşti, plecând de foarte devreme în Capitală, unde, după 1990, şi-a deschis o afacere. În 2002 s-a gândit să demareze o afacere şi în comuna natală, unde intenţiona să înfiinţeze o fermă de caprine şi o fabrică de produse lactate prin fonduri atrase pe SAPARD. Aşa că s-a documentat, s-a orientat, a purtat discuţii în stânga şi-n dreapta cu localnicii, a căutat locul şi infrastructura potrivită, găsind totul în incinta fostei ferme zootehnice a comunei, ale cărei construcţii şi terenuri aferente au fost preluate în proprietate, după 1990, împreună cu toate mijlocele fixe ale fostului CAP, de localnicii care s-au asociat în cadrul unei societăţi agricole denumită „Zorile”. A cumpărat, cinstit, prin licitaţie, o parte din activele fixe ale fostei ferme, grajduri, siloz, alte clădiri, iar când a vrut să plătească, după licitaţie, odată cu construcţiile, şi terenul aferent, i s-a spus că pentru vânzarea acestuia nu ar exista cadru legal. Ei bine, cadru legal exista cât cuprinde, dar între vânzător şi cumpărător s-a interpus primarul de atunci al localităţii, Nicoale Stan, autointitulat Bulă.
Prestidigitaţie cu cadrul legal
Bunăoară, afacerii care trebuia să prindă viaţă, aducând locuri de muncă şi bani la bugetul local, i s-a substituit o afacere necurată, jonglată de p