Ieri, la Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a fost prezentat protocolul semnat luna trecută de instituţie cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism (UAU) „Ion Mincu” Bucureşti. La eveniment au participat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, lector dr. arh. Tana Lascu, reprezentant al universităţii din Bucureşti, Vladimir Brilinski, administratorul sitului de la Sarmizegetusa Regia, precum şi un grup de studenţi la arhitectură.
Bani europeni din proiecte serioase
Protocolul de colaborare dintre cele două instituţii vizează realizarea unor activităţi, proiecte şi evenimente în vederea promovării şi valorificării patrimoniului istoric reprezentat de situl Sarmizegetusa Regia - Grădiştea de Munte, a unor programe solide pentru atragerea de fonduri europene în sesiunea financiară 2014 – 2020.
„Oricât de buni administratori ne-am dovedi noi, cu certitudine nu suntem buni specialişti, astfel încât era firesc să colaborăm cu profesionişti, cu oameni care se pricep şi ne pot ajuta în zona cetăţilor dacice. De fapt, pentru toate proiectele de acest gen, cum este şi geoparcul dinozaurilor, colaborăm cu oameni de ştiinţă care ştiu ce şi cum trebuie făcut pentru conservare, protejare şi promovare profesionistă”, a declarat Mircea Ioan Moloţ.
Hunedoara, un judeţ valoros
Reprezentantul universităţii bucureştene, lector dr. arh. Tana Lascu, susţine că judeţul Hunedoara are foarte multe reţele de obiective de valoare care pot fi puse în circuitul turistic internaţional: „Aici există sisteme de valoare, un sistem al castelelor, unul al conacelor şi altul al cetăţilor, care trebuie promovate şi puse în valoare integrat. Venim aici de câţiva ani şi am găsit lucruri deosebite arhitectural, care ţin de tradiţie şi istorie, case tradiţionale, peisaje care trebuie puse în valoare în contextul unor preocupări europene pentru genul