O cititoare ne-a întrebat cum este mai avantajos să deschizi succesiunea, la judecătorie sau la notar? Ce taxă se plăteşte în ambele situaţii? În acest caz, moştenitorii se află în termenul legal (sub un an) şi sunt de acord cu împărţirea bunurilor. Specialistul nostru, avocat Alexandra-Gabriela Velican, a răspuns solicitării voastre.
Dezbaterea unei succesiuni se poate face, teoretic, în două moduri: fie în faţa unui notar public, fie prin intermediul instanţei judecătoreşti. În realitate, moştenitorii nu pot alege, după cum preferă, una din aceste modalităţi.
În principiu, la notariat se pot dezbate numai acele succesiuni în care toţi moştenitorii sunt prezenţi şi sunt de acord cu modalitatea împărţirii bunurilor, în cazul în care se doreşte şi realizarea partajului succesoral.
Numai în situaţia în care nu toţi moştenitorii pot fi prezenţi în faţa notarului sau aceştia nu se înţeleg cu privire la împărţirea bunurilor se apelează la intervenţia instanţei de judecată. Dincolo de aceste diferenţe, fiecare modalitate prezintă avantaje şi dezavantaje. Cât plăteşti la notariat
În cazul în care dezbaterea succesiunii se face la notariat, costurile presupun o serie de taxe, care se calculează în funcţie de valoarea bunurilor (mobile şi imobile), precum şi onorariul notarului public, care diferă de la un birou notarial la altul.
Pe lângă aceste costuri, dacă dezbaterea succesiunii se face mai târziu de doi ani de la data decesului persoanei după care se face succesiunea, se mai percepe un impozit de 1% din valoarea bunurilor ce compun masa succesorală.
Dezavantajele ar fi costurile mai ridicate, însă avantajul clar este termenul scurt în care se finalizează dezbaterea succesorală. Taxele de la judecătorie
Dacă dezbaterea succesiunii se face în faţa instanţei de judecată, costurile în acest caz presupun taxa de timbru, care este de 50 de le