Sistemul de taxare a producţiei de petrol şi gaze trebuie să fie suficient de stimulativ pentru companiile petroliere astfel încât acestea să continue investiţiile în domeniu, în caz contrar dependenţa României de importurile energetice va creşte semnificativ.
Gradul mediu de dependenţă energetică în Europa este de 50%, în România este de 21%, dar "dacă sistemul de impozitare nu va fi suficient de stimulativ, o parte din investiţii nu se vor realiza", consideră Vasile Iuga, managing partner pentru Europa de Sud-Est în cadrul PriceWaterhouse Coopers (PwC).
"În 2030, dacă nu se va îmbunătăţi eficienţa energetică cu 20%, dacă nu se fac investiţii în gazele de şist şi în producţia offshore de hidrocarburi, în paralel cu creşterea gradului de recuperare din zăcămintele existente, România va ajunge la un grad de dependenţă energetică de 80%", a mai declarat acesta.
România aplică un sistem de redevenţe petroliere între 3,5% şi 13% din valoarea producţiei, în funcţie de productivitatea zăcământului, media fiind de 7-8%.
Deşi autorităţile s-au tot plâns de nivelul mic al acestora, redevenţelenu au putut fi majorate, din cauza legii de privatizare a Petrom în 2004, care stabileşte că aceste valori vor rămâne fixe timp de zece ani, până în 2014.
Statul şi companiile petroliere au început negocierile, în prezent, pentru stabilirea nivelului redevenţelor care vor fi aplicate începând cu anul 2015.
Potrivit lui Vasile Iuga, "din punct de vedere al obiectivelor statului, de a atrage investiţii pentru creşterea producţiei, e bun sistemul actual", iar nivelul poate fi menţinut şi pe viitor.
Zăcămintele cu producţie mică riscă închiderea
În total, în România, sunt în operare circa 450 de zăcăminte şi un număr de 13.000 de sonde, dar gradul de epuizare a rezervelor este de circa 85%, majoritat