După vociferări şi negocieri intense cu reprezentanţii guvernului, primarii din Asociaţia Comunelor din România (A.Co.R.) au reuşit o premieră. Săptămâna trecută, la Bucureşti, a fost semnat un acord de parteneriat între A.Co.R. şi Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administratiei Publice (acordul în format pdf).
Înţelegerea obligă guvernul să ţină cont de propunerile legislative ale primarilor de comune şi să se consulte cu aceştia în problemele care i-ar putea afecta. Asociaţia Oraşelor din România a anunţat că doreşte să se ralieze la acordul de parteneriat. Nu este doar o victorie a celor mici şi mulţi, ci şi un pas către normalitate şi democraţie, în contextul în care până şi parlamentarii Puterii se plâng că sunt ignoraţi de Executiv. Asociaţia Oraşelor din România a anunţat că doreşte să se ralieze la acordul de parteneriat.
Scurt istoric
Nemulţumirea primarilor de comune, în special a primarilor USL, a explodat public în urmă cu o lună. Edilii se arătau deziluzionaţi de guvernarea USL şi denunţau centralizarea excesivă, legile aberante şi umilinţa la care sunt supuşi de către guvern. Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PNL Timiş, Alin Nica, primar al comunei Dudeştii Noi şi prim-vicepreşedinte al filialei Timiş a A.Co.R, ajunsese să declare că pe vremea PDL era mai bine pentru primari şi că Liviu Dragnea procedează mai rău decât Elena Udrea. Primarii de comune - aleşi care se bucură de o încredere a populaţiei de peste 50%, spre deosebire de cele 20-30 de procente alte parlamentarilor - au ameninţat că nu se vor mai implica în viitoarele campanii electorale.
Sub presiunea propriilor aleşi locali şi în contextul actual tensionat (Roşia Montană, Legea eutanasierii) guvernul a cedat, viceprim-ministrul Dragnea coborând la muritorii de rând. Cât va fi de adevărată democraţia, cât de mare deschiderea? Vom trăi şi vom vedea, spun prim