Poate fi o adevărată carte de vizită, deci fie că îl iei pentru tine, fie pentru o persoană apropiată ţie, alegerea parfumului nu trebuie făcută la întâmplare. Dimpotrivă. Parfumierii susţin că alegerea unui parfum este o adevărată artă, deci iată câteva aspecte de care ar fi bine să ţii cont...
Esenţă, apă de parfum sau... apă de toaletă? Diferenţa dintre cele trei nu o face doar preţul, esenţa de parfum fiind, evident, cea mai scumpă, ci şi numărul de ore în care se păstrează mirosul pe pielea ta.Având o concentratie de 30% aromă naturală, parfumul se menţine pe pielea ta aproximativ opt ore, apa de parfum se menţine până la şase ore şi are în compoziţie 18% aromă naturală şi se poate menţine până la aproximativ şase ore, iar apa de toaletă conţine până la 12% parfum şi se menţine patru ore.
Atenţie însă, aplicat pe materiale, parfumul persistă cel mai mult pe lână, blană şi catifea. Evită să dai cu parfum pe materiale foarte fine, tip mătase, deoarece le pătează, iar mirosul nu persistă aproape deloc.
Cum miroşi corect un parfum…
În primele 5-10 minute de la pulverizarea parfumului, vei face cunoştinţă cu notele lui de vârf. De obicei, notele de vârf sunt date de arome citrice, de pământ (aldehide) sau arome florale mai delicate. Apoi, după 20-30 de minute, adică atunci când alcoolul conţinut de parfum s-a evaporat, ţi se vor dezvălui notele de mijloc. Aceste arome sunt mai apropiate de modul în care va mirosi parfumul ales.
Notele de bază se simt abia după două ore de la testarea parfumului pe încheietura ta şi sunt cele care "încheagă" compoziţia olfactivă: lemn de cedru, lemn de santal, vanilie etc. Aceste arome de bază dau parfumului tău rezistenţă şi instensitate.
Nota finală a oricărui parfum este aceea pe care o adaugă propriul tău corp, interacţiunea dintre parfumul ales şi