Printr-o decizie din martie 2013 a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Statul Roman a fost condamnat pentru violarea a două articole din Convenție - adică pentru lipsa ori insuficiența cercetărilor penale pentru crime, torturș și represiuni grave, încălcarea dreptului la un proces echitabil, inclusiv prin depășirea oricărui termen rezonabil de către autoritățile sale judiciare, parchete și instanțe, timp de peste 20 de ani.
În consecință, Guvernul trebuie să acorde despăgubiri de circa 350.000 de euro și în dosarele deschise pentru victime ale Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara. Decizia CEDO de astăzi este similară cu cea dată în alt caz, "Şandru şi ceilalţi", în care, pe 8 decembrie 2009, Curtea de la Strasbourg a verificat dacă s-a făcut o investigaţie eficace, în sensul respectării articolului 2 din Convenţia Europeană privind dreptul la un proces echitabil şi într-un termen rezonabil.
Procese istorice
Astfel, CEDO a condamnat România, în decembrie 2009, pentru durata prea mare a procedurilor judiciare în soluţionarea dosarului privind revoluţia de la Timişoara, în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg consemnează că, în 12 ianuarie 1990, procurorii militari au început o anchetă privind evenimentele din decembrie 1989, iar în 1997 generalii Stănculescu şi Chiţac au fost deferiţi justiţiei. În 2000, generalii au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare, însă în 2001 procurorul general al României (Joiţa Tănase-n.r.) a făcut un recurs în anulare, procesul s-a rejudecat, iar acuzaţii au fost eliberaţi din arest. Într-un tarziu, abia la 15 octombrie 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnatdin nou pe cei doi generali la câte 15 ani de închisoare pentru implicare în masacrul de la Timişoara, in timp ce numerosi altii au ramas nepedepsiti.