Părinţii elevilor de la Şcoala Generală nr. 22 au fost informaţi cum pot să îşi retragă copiii de la orele de Religie care se predau la şcoală.
“Stimaţi părinţi. Ştiaţi că nu trebuie să vă obligaţi copilul să participe la orele de religie?”. Acesta a fost întrebarea pe care au pus-o voluntarii Asociaţiei Secular-Umanistă din Timişoara, celor care şi-au dus copii la Şcoală Genrală nr.22.
Este vorba de demararea unei campanii prin care prinţilor li se aduce la cunoştiinţă că pot refuza frecventarea orelor de religie pentru copilul lor.
“Am pornit o campanie de informare a părinţilor legat de drepturile lor privind ora de religie în şcoli. Şi felul în care pot renunţa la aceste ore. Nu încurajăm renunţarea, ci dorim să informăm părinţii de această posibiliate. Este foarte simplă. Iniţiativa a fost luată din partea părinţilor pe care îi deranjează felul în care se predă religia în momentul de faţă.
Noi nu suntem împotriva religiei, ci dorim predarea acestei ore, dar nu sub această formă, ci sub forma unei Istorii a religiilor, în niciun caz confesională. Religia trebuie studiată dar nu sub formă de îndoctrinare”, Steve Kovacs, preşedintele Asociaţiei Secular-Umanistă din Timişoara.
În multe şcoli, profesorii îi obligă pe elevi să participe la orele de religie, iar acestu lucru nu este pe placul multor părinţi. Libertatea de conştiinţă este un drept garantat de Constituţia României.
“Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale...Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine...”, spune Constituţia.
Şi Legea Educaţiei