Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, marţi, că Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava are şanse să fie inclus în programul naţional de tromboliză derulat de Ministerul Sănătăţii, în condiţiile în care unitatea îndeplineşte 80-90 la sută din cerinţele în acest sens.
Raed Arafat a declarat, marţi, după o întâlnire cu reprezentanţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, ai Consiliului Judeţean şi Prefecturii Suceava, că unitatea medicală suceveană, care face parte din categoria spitalelor de interes strategic, este deja inclus în programul naţional de anestezie-terapie intensivă al Ministerului Sănătăţii, iar din luna octombrie va primi finanţare în cadrul acestui program, urmând ca după experienţa acumulată în acest an să se stabilească sumele necesare pentru anul viitor.
Arafat a spus că reprezentanţii SJU Suceava, cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, doresc includerea acestui spital într-un alt program naţional derulat de Ministerul Sănătăţii, respectiv programul naţional de tromboliză pentru rezolvarea avansată a accidentelor vasculare cerebrale, în prezent funcţionând în ţară doar cinci centre pilot.
"În planul naţional de tromboliză noi avem acum doar cinci centre care sunt experimentale şi pe care am început să le urmărim şi să le finanţăm. Încă suntem în faza experimentală, o să decidem cu Comisia de Neurologie, anul viitor, câte o să preluăm şi câte o să crească", a spus secretarul de stat în MS.
Arafat a mai spus că Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava îndeplineşte 80-90 la sută din cerinţe pentru a putea fi inclus în programul naţional de tromboliză, în condiţiile în care aici există deja Unitate de Primire a Urgenţelor, secţii de neurologie şi neurochirurgie, inclusiv, resursa umană, însă mai sunt necesare anumite reorganizări, mai ales în domeniul investigaţiilor medicale.