GE a anuntat astazi cei zece finalisti ai competitiei internationale de proiectare pentru imprimare 3D a componentelor pentru motoare de avion. Proiectantul roman Fidel Chirtes a fost selectat printre cei zece finalisti.
General Electric a dezvăluit astăzi 10 finaliști ai Etapei I și o serie de câștigători de mențiuni speciale în Competiţia de proiecte pentru imprimare 3D: reproiectarea unui suport pentru motoare de avion.
Componentă critică a motoarelor de avion, suporturile susţin greutatea motorului pe durata manipulării şi trebuie să reziste la vibraţii puternice în timpul zborului.
Tehnologia aditivă permite reducerea greutăţii unui singur motor de avion cu 455 de kg și obținerea de economii de combustibil consistente. Competiția de proiecte îmbină avantajele tehnologiei de producție prin aditivare cu cele ale deschiderii inovării, urmărind să identifice soluții de design care nu numai să reducă greutatea suportului ci și să îi îmbunătățească rezistența și performanțele.
Mark Little, Vicepreşedinte Senior şi Director Tehnologic, Centrul de Cercetare Globală GE, a declarat: „Intrăm într-o nouă eră a producției industriale, care exploatează avantajele demonstrate ale comunităților deschise de inovare. Fabricaţia aditivă permite GE ca, alături de comunitatea producătorilor, să depăşească graniţele tehnologiei tradiţionale. Finaliștii au demonstrat rezultatele care pot fi obținute prin însușirea acestui model deschis, bazat pe colaborare”.
Unul dintre finaliști, Fidel Chirtes (foto), provine din România. El a proiectat două tipuri de suporturi, care permit reducerea greutății piesei cu până la 80%.
Ceilalți finaliști sunt: Gyula Ármin Fendrik și Mandli Peter (Ungaria), Thomas Johansson, Ph.D (Suedia), Sebastien Vavassori (Marea Britanie), Piotr Mikulski (Polonia), Nic Adams (Australia), M Arie Kurniawan (Indonezia), Andreas