Prof. dr. Irinel Popescu: “Vom încerca, la fel ca de fiecare dată, crearea de punţi şi de colaborări cu specialişti şi reprezentanţi ai unor centre de renume din străinătate"
Între 18 şi 21 septembrie, Palatul Parlamentului găzduieşte cel de-al 23-lea Congres Mondial al Asociaţiei Internaţionale a Chirurgilor, Gastroenterologilor şi Oncologilor (IASGO), eveniment care reuneşte, la Bucureşti, peste 250 de speakeri din 35 de ţări.
“Modelul specific IASGO este cel de abordare multidisciplinară. În mod particular, în cancerele digestive, participarea chirurgului, gastroenterologului şi oncologului în actul terapeutic este esenţială pentru rezultat. Vor fi abordate cancerul de esofag, de stomac, de intestin subţire şi rect, de ficat şi pancreas. Un concept nou şi care este din ce în ce mai actual în chirurgie este cel de medicină personalizată, bazele acestui concept fiind expuse în cadrul Congresului IASGO.
Nu în ultimul rând, vor fi prezente tehnologiile avansate, cu componentă în special chirurgicală: chirurgia minim-invazivă, laparoscopică, sub toate formele ei, incluzând chirurgia printr-un singur orificiu, ultimele achiziţii în materie de abord laparoscopic al tumorilor digestive şi terminand cu robotica", precizează prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Congresului Mondial IASGO. În legătură cu oncologia, prof. dr. Irinel Popescu, subliniază importanţa şi, mai ales, evoluţia interesantă a tratamentului personalizat, bazat pe profilul genetic al pacientului.
Congresul Mondial IASGO de la Bucureşti marchează, totodată, 50 de ani de la realizarea, în 1963, la Denver (SUA), a primului transplant de ficat din lume, performanţă medicală aparţinând prof. dr. Thomas Starzi. Chiar dacă reputatul profesor Starzi nu va fi prezent la acest eveniment, a transmis un mesaj-video în care vorbeşte despre începuturile eroice ale transplantului de ficat.