Lucrările pentru construcţia depozitului de deşeuri menajere de la Bălteni au început ieri, fiind astfel demarată a treia componentă a amplului proiect de colectare selectivă a gunoiului menajer din judeţ care va duce, în 2015 cel mai târziu, la depozitare controlată pe platforme construite în fiecare localitate, transport specializat, selectare şi depozitare eco.
Noua groapă de gunoi care va deservi, peste cel mult doi ani, întreg judeţul începe să fie construită la Bălteni, de ieri utilajele fiind pe şantier, după ce joia trecută a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Se marchează astfel debutul etapei a treia a celui mai mare proiect de mediu derulat în judeţ, fiind deja în derulare livrarea eurocontainerelor şi construcţia staţiilor de transfer. Numai obiectivul de la Bălteni, care presupune punerea în funcţiune a depozitului ecologic, a unei staţii de sortare si a unei staţii de tratare levigat, va aduce în faza de construcţie 150 de noi locuri de muncă, iar în faza de execuţie - 200, conform estimărilor managerului de proiect, Angela Solduban.
În prima etapă va fi construită o celulă a depozitului ecologic, pe o suprafaţă de aproximativ 6,5 hectare, care va avea o capacitate de 880.000 metri cubi şi va fi suficientă până în anul 2023, capacitatea totală a depozitului (ambele celule) fiind de 3.560.000 metri cubi, pe o suprafaţă totală de 16 hectare.
3.722 platforme de sortare în întreg judeţul
Chiar dacă ar fi dispuşi să manifeste grijă faţă de mediu, la acest moment cea mai mare parte a locuitorilor judeţului din mediul rural nu au soluţii de depozitare a gunoiului din gospodărie. Legea obligă primăriile să încheie contracte cu operatorii de salubritate, mulţi au şi făcut-o pe hârtie, în schimb gunoiul este depozitat în continuare necontrolat, oficial toate gropile de la nivelul localităţilor rurale fiind închise