Rapidcool a dezvoltat un dispozitiv pentru răcirea băuturilor, fie la doză, fie la sticlă, de la temperatura camerei la 4°C în 45 de secunde sau chiar mai puțin. Rezultatele au arătat o economie de energie de peste 80% în comparație cu alte dispozitive de răcire deschise și de 54% comparativ cu dispozitivele cu ușă de sticlă (cifre rezultate în urma răcirii a 200 de doze de 500 ml pe zi).
Rapidcool, un proiect inovator susținut din fondurile de cercetare ale Uniunii Europene, își propune să reducă cheltuielile cu energia electrică ale comercianților de băuturi, precum și să protejeze mediul înconjurător. Rezultatul constă într-un consum redus de energie, o tehnologie de răcire rapidă, la costuri reduse, ce permite băuturilor preambalate să fie depozitate la temperaturi ambiante și mai apoi răcite rapid.
În Europa, combinele frigorifice sau congelatoarele utilizate în scop comercial au un consum estimat de electricitate de 85 TWh pe an, echivalentul necesar pentru a alimenta peste 20 de milioane de gospodării.
Economia în ceea ce privește costurile cu electricitatea pentru fiecare frigider este de 832 de euro pe an comparativ cu dispozitivele de răcire deschise și de 219 euro în comparație cu dispozitivele cu ușă de sticlă (având în vedere un cost al electricității de 0,20 de euro/kWh).
„Finanțarea din partea UE ne-a permis să dezvoltăm Rapidcool ca pe un instrument de înlocuire a echipamentelor deja existente, costisitoare și cu un consum crescut de energie, cum ar fi frigiderele deschise, cu mai multe rafturi și frigiderele pentru băuturi. Suntem mândri să putem contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin dezvoltarea unei tehnologii ce promovează ecologia și suntem nerăbdători să continuăm dezvoltarea acestui produs atât pentru utilizarea sa în scop comercial, cât și casnic. Ne-am bucurat de un inte