Angajatorii preferă pe candidaţii cu experienţă și bine pregătiți profesional.
Cei mai mulţi dintre angajatori cer experienţă în domeniul în care este oferta de muncă. Dacă nu au lucrat în timpul studiilor sau nu au participat la niciun intership în cadrul unei companii, tinerii riscă să nu fie selectați, deşi au studiile necesare, fiind preferată o persoană cu experienţă în domeniu.
Pentru unele domenii, care necesită un grad ridicat de specializare tehnică, cum este cazul inginerilor, al programatorilor sau în chimie, sunt căutaţi candidaţii care au absolvit studii de specialitate. În vânzări, însă, reprezintă un avantaj să mai fi lucrat pe un post asemănător şi să fi adus un profit considerabil companiei.
Și în cazul studiilor intervin, uneori, probleme. Unii angajatori sunt atenţi la tipul facultăţii finalizate, respectiv una de stat sau una particulară – bineînţeles, având o preferinţă pentru cei care finalizează o facultate de stat, cele particulare nefiind la fel de cunoscute sau chiar, unele, acreditate.
Cerinţe specifice fiecărui loc de muncă
Proaspeţii absolvenţi au şanse mai mari să fie angajaţi pe funcții de execuție și rareori pentru o funcţie de conducere. Pentru poziţii mai înalte, în general, sunt aleşi cei care au mai ocupat o poziţie similară o perioadă mai lungă de timp şi au avut rezultate notabile. “Dacă trebuie să îmi angajez o secretară, pot angaja şi pe cineva care abia a absolvit facultatea, pentru că sigur se descurcă să ţină o evidenţă a datelor şi să îmi administreze agenda. Însă, dacă vreau să îmi schimb directorul de vânzări, cu siguranţă voi alege pe cineva care a mai lucrat în domeniu şi care a avut rezultate. În cazul acesta, nu îmi pot lăsa compania pe mâna unui nepriceput”, ne-a declarat managerul unei agenţii de turism.
Companiile mari caută candidaţi implicaţi şi în activităţi extracuriculare. Pr