Pentru câteva ore, iranienii au avut acces la reţelele sociale Facebook şi Twitter, însă guvernul de la Teheran a avut grijă să remedieze eroarea tehnică cu rapiditate. Aşadar, situaţia a revenit „la normal”, iranienii nemaiavând acces la cele două reţele sociale din 2009.
Luni, internauţii iranieni au putut intra pe Twitter şi pe Facebook pentru prima oară din 2009 încoace, relata marţi dimineaţă Reuters. Informaţia a fost confirmată şi de corespondenţii la Teheran ai prestigioaselor cotidiene „The New York Times” şi „The Washington Post”.
„Alte site-uri au fost deblocate, precum Consiliul Naţional Iraniano - American”, a declarat un oficial de la Fundaţia Frontul Electronic.
Bucuria însă n-a durat prea mult. Un oficial iranian a declarat marţi că a fost vorba despre o eroare şi a negat că guvernul de la Teheran a ridicat restricţiile privind accesarea reţelelor sociale.
În 2009, de teamă că protestele antiguvernamentale care îl vizau pe preşedinte Mahmoud Ahmadinejad s-ar putea extinde, autorităţile iraniene au decis să restricţioneze accesul la social media.
Abdolsamad Horamabadi, secretarul unei comisii de stat însărcinată cu monitorizarea şi filtrarea site-urilor, a spus că, datorită unor probleme cu unii furnizori de Internet, iranienii au putut accesa, pentru o perioadă scurtă, site-urile restricţionate. Guvernul de la Teheran a deschis o anchetă în acest sens. „Lipsa unui filtru pentru Facebook aseară (luni seară - n.r.) s-a datorat, se pare că, unor problemele tehnice”, a spus Horamabadi, citat de agenţia de presă Mehr.
De la venirea la putere a noului preşedinte, Hassan Rohani, a existat o oarecare deschidere faţă de social media. Rohani a luat iniţiativa şi şi-a deschis cont pe Twitter, apoi a felicitat evreii la începerea noului an iudaic. La scurt timp, Javad Zarif, ministru de Externe în cabinetul de la Teheran, a urm