După ce în urmă cu o lună primarii din România ameninţau cu acţiuni de protest, zilele trecute, aceştia au semnat un acord de parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi cu primul ministru Victor Ponta.
Două luni. Acesta este răgazul pe care edilii membri ai Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) l-au dat guvernanţilor pentru a rezolva cele mai acute probleme cu care, susţin ei, se confruntă, în prezent, autorităţile din mediul rural. Reprezentanţii filialei Sălaj a ACoR sunt convinşi că la finalul celor două luni, rezultatele parteneriatului vor fi mai mult decât vizibile.
„Avem încredere în acest parteneriat. Este pentru prima dată când un premier s-a pus la aceeaşi masă cu primarii şi a avut răbdare să ne asculte problemele pentru aproape două ore”, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul comunei Meseşenii de Jos, Sandu Berceanu, preşedintele ACoR Sălaj. „I-am invitat pe reprezentanţii Guvernului la un dialog, pentru că ne dorim un consens, în condiţiile în care prin legislaţia stufoasă nu reuşim ducem la bun sfârşit ceea ce ne-am propus în campania electorală. Am recurs la acest gest întrucât multe din măsurile Guvernului au diminuat capacitatea unităţilor administrativ teritorială de a rezolva problema comunităţii şi de a asigura transparenţă totală”, a completat primarul de Pericei, Boncidai Csaba, secretarul filialei sălăjene.
O singură sarcină fiscală în agricultură
Printre aspectele care i-au nemulţumit pe primarii de comune şi pe care Guvernul s-a angajat să le corecteze se numără impozitele aplicate în domeniul agricol. „Nu ni se pare corect să colectăm impozitul pe veniturile din activităţi agricole şi la bugetul local să nu rămână nimic. Ni s-a promis că o cotă parte se va întoarce în comunităţile locale”, a spus Bercean, referindu-se la faptul că, potrivit legii, acest