Tensiunea din interiorul USL este mai mare ca niciodata. Cu fiecare declaratie Victor Ponta si Crin Antonescu adauga gaz pe focul deja destul de intens, astfel incat separarea PSD si PNL pare a fi doar o chestiune de "cand".
In urma acestui "cand" vor aparea insa foarte multe intrebari: cum se va mentine PSD la guvernare fara PNL, ce sanse are Crin Antonescu sa supravietuiasca la varful partidului socului iesirii PNL de la guvernare si ce sanse are sa devina presedinte al Romaniei fara masinaria electorala a PSD, ba chiar impotriva ei.
L-am pus aceste intrebari sociologului Mircea Kivu si directorului IPP, Adrian Moraru.
Mircea Kivu considera ca ne apropiem de ruptura, pentru ca atat Victor Ponta, cat si Crin Antonescu actioneaza cu fata spre iesire: "Nu sunt sigur cand se va produce, dar e clar ca actiunile celor doi lideri ai aliantei sunt facute in asa fel incat sa-i pozitioneze cat mai bine in momentul rupturii. Mi se pare evident ca ei sunt cu fata spre un viitor in care functioneza separat".
In opinia lui Mircea Kivu, odata ramas fara PNL in guvern, Victor Ponta ar putea supravietui cu un guvern minoritar: "Nu cred ca mai are nevoie de o majoritate cat timp celelalte partide care raman in Parlament au intre ele destul incompatibilitati incat nu sa nu poata forma impreuna o alta majoritate.
PSD poate repeta experienta guvernarii minoritare. Pot sa aiba un 40 si ceva % in Parlament si sa se asocieze cu diverse alte formatini in functie de conjunctura".
Mircea Kivu considera ca, pe termen scurt cel putin, UDMR nu se va grabi sa se alieze cu PSD, avand in vedere inclusiv pozitiile divergente in cazul Rosia Montana, chestiune in privinta careia UDMR a fost consecvent impotriva. Dar Mircea Kivu nu exclude ca inclusiv o parte din PPDD sa sustina un guvern minoritar.
In opinia sociologul