Pe listă se află nume celebre ale industriei, precum Metrom, Avioane Craiova, I.A.R. Braşov sau Romplumb.
Vânzarea are drept scop, susţine Guvernul în scrisoarea de intenţie trimisă Fondului Monetar Internaţional, ”atragerea de investiţii şi asigurarea expertizei profesionale” în companiile ce vor fi vândute. “Pentru privatizările majoritare, pentru care căutăm investitori strategici, vom face acest lucru cu scopul de a atrage noi investiţii şi a asigura expertiză profesională pentru consolidarea viabilităţii operaţiunilor şi livrării serviciilor”, se arată în document.
Conţinutul acestuia a fost prezentat ieri de premierul Victor Ponta Parlamentului, ulterior însă după ce şi-a asumat aceste angajamente în faţa F.M.I. Angajamentele sunt luate în contextul semnării unui nou acord stand-by cu F.M.I. Acesta va ave o durată de doi ani, până în 2015, şi avea permite Guvernului să tragă, în situaţii extreme, împrumuturi în valoare de 3 miliarde de lei. Este discutabil faptul că aceste priviatizări vor aduce investitorii şi expertiza profesională invocată de Guvern. Trebuie reamintite aici cazurile unor mari companii foste socialiste, precum ARO Câmpulung, combinatele Mechel, vândute exact prin invocarea acestor argumentaţii, dar care au sfârşit prin a fi aduse în faliment de către investitorii selectaţi. Mai mult, introducerea unor angajamente ferme ale acestora în contractele de privatizare este de cele mai multe ori interzisă de legislaţia europeană. Privatizările ce au prezentat interes pentru investitorii străini s-au întâlnit majoritar în zona utilităţilor sau a energeticii.
În plus, Guvernul nu va putea sparge companiile în cauză anterior privatizării în mai multe centre de profit. Opţiunea i-ar fi permis să privatizeze doar segmentele companiilor aducătoare de pierderi. Acest lucru nu va fi posibil.
”Ne angajăm să nu divizăm şi/sau fuzionăm