Luna trecută, doar 658 de firme au intrat în incapacitate de plată, cu 7% mai puţine decât în luna august din 2012
Braşov, Dolj şi Bucureşti sunt primele clasate în topul insolvenţelor, conform datelor ONRC
Datele Registrului Comerţului, date ieri publicităţii, arată că numărul insolvenţelor înregistrat în luna august este cel mai mic din acest an, fiind în scădere cu 7% faţă de luna similară a anului trecut. Conform instituţiei, luna trecută au intrat în insolvenţă doar 658 de firme, totalul societăţilor aflate în incapacitate de plată în primele opt luni ridicându-se la 10.313.
Astfel, media lunară în perioada ianuarie-iulie a fost de aproape 1.400 de firme.
Spre comparaţie, în primele opt luni ale anului 2012 s-au înregistrat 11.068 firme intrate sub incidenţa Legii insolvenţei la nivelul întregii ţări.
Un top al judeţelor cu cele mai multe insolvenţe indică Braşovul, Doljul pe primele locuri, cu 1.090 (în creştere cu 48% faţă de 2012), respectiv 935 (+27%), urmate de Bucureşti cu 764 (-8%). Cele mai puţine insolvenţe au fost consemnate în judeţul Călăraşi - 23 de cazuri şi Harghita - 35 de cazuri în acest an.
Cele mai multe firme care s-au confruntat cu dificultăţi financiare sunt în continuare cele din comerţ, peste 3.210 intrate în insolvenţă, dar şi cele din industria prelucrătoare - 1.363 şi construcţii - 1.363.
Codul insolvenţei, supus dezbaterii publice pe site-ul Guvernului
Proiectul noii Legi a insolvenţei şi preinsolvenţei a fost supus deja dezbaterii publice pe site-ul Guvernului, printre principalele modificări aduse legislaţiei în vigoare, în special prevederilor Legii 85/2006 privind procedura insolvenţei, fiind egalizarea regimului deschiderii procedurii în cazul concursului dintre cererea debitorului şi a creditorilor, la 10 zile de la depunerea cererii debitorului, precum şi valoarea-