Patru bebeluşi s-au îmbolnăvit de tuse convulsivă, pentru că nu au fost vaccinaţi.
În lunile iulie şi august, medicii epidemiologi din judeţ au înregistrat şase suspiciuni de tuse convulsivă la copii cu vârste cuprinse între şase luni şi doi ani, din Roman. În urma rezultatelor analizelor, patru dintre suspiciuni s-au confirmat, copilaşii provenind din trei familii diferite. Medicii epidemiologi trag un semnal de alarmă cu privire la importanţa vaccinării în aceste cazuri şi îi sfătuiesc pe părinţi să respecte programul naţional de vaccinare, dacă vor ca micuţii să fie feriţi de boli.
“Din păcare, există persoane care, din diferite motive, refuză să-şi vaccineze copiii, dar nu există un motiv real. Cei patru copii diagnosticaţi cu tuse convulsivă nu erau vaccinaţi. Vaccinul este foarte bine primit de către organism şi nu are efecte adverse. Facem un apel la părinţi să-şi vaccineze copiii, pentru a-i scuti de suferinţe inutile. Tusea convulsivă este o boală extrem de contagioasă şi de neplăcută şi supune copilul unor chinuri ce pot fi evitate”, a declarat Roxana Pipirigeanu, şeful Serviciul de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.
Tusea convulsivă este o infecţie acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, cauzată de Bordetella pertussis. Este caracterizată prin accese paroxistice de tuse spastică. Afecţiunea este denumită popular “tuse măgărească” din cauza inspirului şuierător de la sfârşitul accesului de tuse în stadiul paroxistic al bolii. Afecţiunea este foarte periculoasă pentru copii sub un an, la care rata mortalităţii în cazul tusei convulsive este foarte mare, din cauza complicaţiilor respiratorii. De aceea, vaccinarea antipertussis se recomandă a se administra la vârsta de două luni, cu rapel la 4-6-12 şi 30-35 luni. Afecţiunea se transmite foarte uşor de la o persoană la alta, prin picături exteriorizate în aer în timpul