Sper să-i fi scăpat măcar pe copiii mei de obiceiul minciunii, care le-a adus țara în pragul falimentului moral, social și economic.
Nonșalanța, chiar plăcerea cu care părinții își mint copiii mici e năucitoare. Că un medicament e bun, când nu e, că i-a furat pisica suzeta, când i-a ascuns-o bunica, că o să-l duci în parc dacă doarme, iar apoi îl duci doar în camera cealaltă, că Gigel o să-i aducă jucăria înapoi, că la anul o să-i cumperi câine, când știi sigur că anul ăla pică fix înainte de paștele cailor, că mami și tati se iubesc la nebunie etc. etc. Ca să obțină ce vrea de la el, pentru adult e perfect justificat să mintă copilul. El e considerat un mic idiot anesteziat emoțional care, pentru că nu vorbește și nu reacționează ca adulții, nu-și dă seama că e prostit sau, dacă-și dă, nu-l afectează deloc.
Succesul tertipurilor mincinoase e adesea chiar motiv de mândrie, am auzit părinți și bunici care și le împărtășesc pe post de „bune practici“ și surse de inspirație. Lucrurile se mai temperează abia când copilul crește un pic. „A crescut ăla micu’, acu’ nu mai pot să-l fraieresc.“
Ne scapă că anii în care ne-am bucurat să-l fraierim liniștiți au întipărit în mintea lui o logică a rezolvării nevoilor de la ceilalți prin minciună și „fraiereală“, care-i va contorsiona masiv comportamentul de adult. Zic contorsiona, pentru că, imediat ce nu mai poate fi fraierit, copilul e aruncat pe nepusă masă și fără nicio explicație în colțul opus: cum începe să vorbească, nu cumva el să-și mintă părinții vreodată. Acum i se spune pe un ton amenințător că cel mai rău lucru pe care-l poate face pe lumea asta e să mintă un adult.
Nu e greu de imaginat cam ce fel de lume se îngrămădește, că de construit nu poate fi vorba, în capul copilului. Până ieri, minciuna adultului față de el era o mare reușită, de azi