Traian Băsescu (în conferință de presă) spune că ”băieții de la RMGC” i-au dat lui Dan Șova proiectul de lege specială pentru Roșia Montană, iar aceasta i-a pus-o în brațe lui Victor Ponta. Câteva ore mai târziu, într-o emisiune la TVR 1, Victor Ponta îi răspunde lui Moise Guran recunoscând că ”probabil RMGC a cumpărat politicieni”. Ce avem aici? Președintele și premierul României, adică două dintre persoanele care au cel mai deplin acces la informații, fac acuzații cât se poate de grave legate de Afacerea Roșia Montană, care fac trimitere la corupție la cel mai înalt nivel. Doamnelor și domnilor de la DNA ce mai așteptați pentru a vă auto-sesiza? Domnule Crin Antonescu, la Cluj ați spus că dacă există indicii legate de vreun abuz, de proasta funcționare a unor instituții, se poate discuta de constituirea unei comisii parlamentare de ANCHETĂ. Păi de ce indicii mai clare decât declarațiile lui Traian Băsescu și Victor Ponta mai aveți nevoie?
Traian Băsescu mai spune că proiectul de lege specială pentru Roșia Montană este neconstituțional, dar proiectul minier e bun. Asta în condițiile în care legea specială enumeră tocmai legile și alte reglementări normative pe care proiectul minier nu le îndeplinește. Păi cum poate fi bun un proiect care nu respectă legile României?
***
Gravitatea declarațiilor lui Traian Băsescu și Victor Ponta, făcute ieri, nu se oprește aici. Președintele Băsescu își motivează intervenția de ieri prin necesitatea stopării conflictului social. În același timp însă, incită la conflict social. Afirmațiile legate de ecologismul european, care și-ar fi pierdut aderenții în Europa Occidentală, ar folosi România ca ”poligon”. O minciună sfruntată: mișcările civice au impus Germaniei adoptarea unui plan de renunțare la energia nucleară până în anul 2050. În Germania, Anglia, Franța, Olanda mișcările împotriva exploatării gazelor de și