Maia Sandu: „Ca să asigurăm finalitatea, că fiecare caz este examinat şi rezolvat, trebuie ca toate elementele sistemului să funcţioneze.”
Între lunile martie - mai peste 3700 de copii au fost supuşi violenţei – arată datele prezentate, în premieră, de Ministerul Educaţiei. Ministra Maia Sandu crede că numărul copiilor agresaţi fizic şi psihologic de către adulţi ar fi mult mai mare, or unele cazuri sunt trecute cu vederea de învăţători, poliţişti sau asistenţi sociali, în încercarea de a le „muşamaliza”. Cum îşi propune Ministerul Educaţiei să prevină şi să combată violenţa faţă de copii, s-a interesat Diana Răileanu:
Cei mai activi raportori ai cazurilor de violenţă împotriva copiilor sunt... copiii. Or, din cele peste 3700 de abuzuri înregistrate de profesorii din toată ţara, între lunile martie – mai, peste o mie au fost reclamate de elevi, aceştia fiind urmaţi de învăţători şi părinţi.
Fără să prezinte o hartă a raioanelor în care s-au înregistrat cele mai multe situaţii de violenţă, ministra Educaţiei, Maia Sandu, a precizat că există şi localităţi care au raportat „zero” cazuri de abuz faţă de copii, ceea ce ridică semne de întrebare:
Maia Sandu x Maia Sandu „Evident că în raioanele care nu au raportat niciun caz avem o problemă şi noi discutăm foarte serios cu ei, pentru că nu îi credem. Avem şi raioane cu cifre foarte mari, aici bănuim că au fost raportate cazuri care nu neapărat ţin de violenţă. Important este toată lumea să se responsabilizeze, să ştie că dacă raportează aceste cazuri nu vor fi pedepsiţi, pentru că altfel ajungem în cealaltă extremă, când încercăm să muşamalizăm şi să spunem că la noi totul este bine şi nu este violenţă.”
Colectarea datelor despre cazurile de violenţă împotriva copiilor reprezintă o primă etapă din aşa numita „Procedură de organizare instituţională şi de interve