Toate şcolile şi liceele din România vor dispune în următorul an şi jumătate de servicii de acces la internet de mare viteză, iar începând cu primele luni ale anului 2014 fiecare elev de la clasele I-a şi a II-a va putea învăţa într-o clasă digitalizată, cu ajutorul tabletei şi al manualelor digitale, promite ministrul educaţiei Remus Pricopie.
„Sperăm ca într-un timp relativ scurt să reuşim să introducem în toate şcolile din ţară conţinut digital şi să oferim acestor instituţii conectare la internet pe bandă largă. Cei mai mulţi dintre elevi fac deja asta acasă, se folosesc de tablete, de smartphone-uri pentru a intra pe internet sau pentru a învăţa, dar o fac în mod nestructurat. Trebuie să parcurgem nişte paşi fireşti, adică să reuşim în primă fază să conectăm la internet toate şcolile, apoi să dezvoltăm softuri educaţionale, adică să avem manuale digitale bine puse la punct, după care să pregătim profesorii pentru ceea ce înseamnă aceste manuale“, a spus ministrul.
Momentan statul nu a finanţat înfiinţarea unor „clase digitale“ - proiecte de acest tip fiind derulate de companii private, ce pot vinde asemenea soluţii - de la tablete până la table interactive, cu scopul de a demonstra care ar fi avantejele unor asemenea schimbări. O asemenea clasă „digitalizată“ a fost inaugurată ieri la Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu“ din Capitală, acesta fiind contextul în care ministrul Pricopie şi-a anunţat planurile. Clasa digitală a fost realizată de subsidiara locală a companiei sud-coreene Samsung, ca parte a unui proiect în valoare de 100.000 de euro, care prevede amenajarea a încă două asemenea săli de cursuri în şcoli din Timişoara şi Iaşi, care vor fi alese pe bază de concurs.
Pricopie a mai precizat că prima parte a proiectului de digitalizare a şcolilor din România se va finaliza până la sfârşitul anului 2014, cu ajutorul fon