În acest an, Şcoala Gimnazială din Prelipca, unitate şcolară care din punct de vedere juridic aparţine Şcolii Gimnaziale Salcea, celebrează 120 de ani de la înfiinţare. În această instituţie sunt pregătiţi 30 de preşcolari, 87 de elevi ai ciclului primar şi 91 de elevi de ciclul gimnazial.
Potrivit directorului unităţii, prof. Cătălin Huţu, „reformele iniţiate după Unirea Principatelor au cuprins şi sistemul de învăţământ, iar la Prelipca s-a înfiinţat o şcoală primară. În urma studierii documentelor din arhiva şcolii, putem afirma că primul lăcaş de instruire a copiilor din satul Prelipca a fost înfiinţat în 1893, fiind condus la acea dată de către învăţătorul I. Mitrea”.
Potrivit acestuia, în perioada de început, cursurile se desfășurau în sistem simultan, cu patru clase primare aflate în grija aceluiaşi învăţător – Ion Mitrea. Şcoala primară funcţiona „într-o casă închiriată, mică, cu podul la înălţimea de 2,20 m, cu pereţii subţiri de tot, foarte friguroasă iarna şi cu totul nesănătoasă”. Această descriere era făcută în octombrie 1907 de către inspectorul şcolar C. V. Ficşinescu.
Unele schimbări semnificative aveau să apară după 1918, când şcoala a primit clădirea fostului pichet de grăniceri şi încă un local donat de locuitorii satului.
Lucrurile s-au normalizat şi în ceea ce priveşte încadrarea cu personal didactic, cu învăţători titulari – D. Gherman şi M. Scheletti. Acesta din urmă avea să rămână alături de locuitorii satului până în 1960, când, după 32 de ani de activitate, a plecat în satul natal din judeţul Botoşani. Spre finele deceniului patru al secolului trecut – 1937 - în Prelipca s-a inaugurat o şcoală nouă, cu două săli de clasă, cu o sală pentru profesori, clădire care adăposteşte şi astăzi şcoala satului.
„Trebuie de remarcat faptul că la construcţia noului local au contribuit foarte mult locuitorii satului, care au